суббота, 22 июня 2013 г.

Оккупация Украины в 1941-1943 Архивные документы. Раздел "Органы управления"

При вивченні періоду німецько-фашистської окупації дослідники часто зустрічаються з проблемою нестачі інформації. За цих умов заповнити прогалини можуть друковані матеріали, зокрема газети. Матеріали місцевої преси цього періоду містять численні відомості про соціально-економічний і культурний стан окупованих територій.
При всій своїй суб'єктивності і кон'юнктурності, вони все ж таки відображають події того часу.
У держархіві Донецької області газетний фонд налічує близько 30 підшивок за 1941-1943 роки. Довгий час він був закритий для наукового вивчення і тільки у 1990 році газети  були розсекречені  і стали доступні для дослідників.
Майже усі видання представлені як друковані органи міських управ. Серед них:
«Донецкий вестник» - орган Юзівської міської управи
«Маріупольська газета» - орган Маріупольської міської управи
«Костянтинівські вісті» - орган Костянтинівської міської управи
«Краматорська газета» - орган Краматорської міської управи
«Український Донбас» - офіційна газета Горлівського району
«Бахмутская правда» - офіційна газета міста Артемівська і району
«Новая жизнь» - орган Чистяківської міської управи
«Снежнянский вестник» - орган Сніжнянської районної земської управи
«Донецька газета» - орган Слав'янської міської управи
«Хлібороб» - орган Волноваської міської управи
«Українська земля» - орган Макіївської міської управи
«Эхо Приазовья» - газета азовських заводів №1 и №2
«Голос Донбасса» - офіційна газета міста Горлівки і району.
З жовтня-листопада 1941 року першими почали виходити «Маріупольська газета» (українською мовою), «Донецкий вестник» (російською мовою), «Донецька газета» у місті Слов'янську (українською мовою). За ними виходять «Бахмутский вестник», «Снежнянский вестник», «Хлібороб» та інші. Видавалися газети 2-3 рази на тиждень і виходили до вересня 1943 року.
Як свідчить аналіз змісту окупаційної преси, серед публікацій можна зустріти як офіційні матеріали (накази, розпорядження, повідомлення), так і статті різних жанрів, написані місцевими кореспондентами. Тематика цих публікацій дуже різноманітна.
Центральне місце у всіх газетах займають зведення збройних сил Німеччини. Друкувалися вони на перших сторінках, часто з підзаголовком "З головної квартири Фюрера". (док. 1).
Регулярно, на сторінках усіх видань висвітлювалися події на Україні та міжнародні новини. Їх друкували, наприклад, у рубриках: "По Україні", "Короткий міжнародний огляд", "Із всіх кінців світу". Серед них можна виділити статті про адміністративний поділ і органи управління в Україні. (док. 2-9).
 Основний же зміст матеріалів стосується місцевого, повсякденного життя міст. Частина цих публікацій друкувалася під рубриками "Місцеве життя ", "Життя міста". Тут майже не зустрічаються свідчення про фронтові події, а просто ідеться мова про події, що ідуть своєю чергою: ведеться заготівля продуктів харчування, не припиняється навчання в школах, проводяться культурні заходи.
Серед матеріалів про місцеве життя можна виділити такі теми:
 1. Відновлення промисловості та сільського господарства. На сторінках газет, велика увага приділялась стану кам'яновугільної промисловості Донецького басейну. Зустрічаються як невеликі публікації, наприклад, про відновлення тієї або іншої шахти, так і великі аналітичні статті про стан галузі в цілому. (док. 10,11,12).
2. Умови і обставини життя населення (робота установ  і організацій, транспорту) окупованих міст. Велике значення при розгляді цього питання мають накази, розпорядження бургомістра, міського голови, військово-господарських органів, які публікувалися на сторінках газет. (док. 13-23).
3. Пропагандистська кампанія, спрямована на залучення жителів області на роботу у Німеччину. Про це говорять статті, оголошення, у яких друкувалася інформація про механізм вербування на роботу і умовах роботи в Німеччині. Окремо можна відзначити листи українських робітників, що виїхали до Німеччини. Вони друкувалися, наприклад, у рубриці "Вісті з Німеччини". (док. 24,25).
4. Стан медицини і освіти в області (статті про роботу лікувальних закладів, медичного обслуговування населення, про відкриття шкіл і про перспективи розвитку освіти у цілому). (док. 26,27,28).
5. Питання культурного та релігійного життя в містах області (оголошення з розкладом і програмами культурних заходів, рецензії на театральні спектаклі й кінофільми, статті про відкриття церков). (док. 29-33).
У держархіві Донецької області на зберіганні є також окремі номери газет, що видавалися в інших містах за період із січня 1943 року по серпень 1943 рік. Серед них: "Краківські вісті"(м.Краків), "Новое слово"(м.Таганрог), "Последние известия"(м.Одеса), "Нова доба"(м.Берлін), "Нова Україна"(м.Полтава), "Українська Думка"(м.Миколаїв) і інші.
Газети періоду окупації були життєво необхідним засобом масового інформування населення, хоча і були органами німецько-фашистської пропаганди. Вони допомагали людям зорієнтуватися в складних обставинах, уникнути каральних акцій, сприяли стабілізації життя.
І зараз, коли інтерес дослідників до теми Великої Вітчизняної війни не слабшає, інформація з газет цього періоду є важливим доповненням до документальних матеріалів і являє собою історичну цінність.                                                             


Л.П.Шулікіна

Представлені копії з тематичного розділу "Органи управління" періоду з оккупації 1941-1943:

Органи управління на Україні. Держархів Донецької області, газета "Відбудова", 19.12.1942, стор.4
Райхскомиссариат Остланд и Украина. Госархив Донецкой области, газета "Донецкий вестник", 09.06.1943, стр.4
Границы Рейхскомиссариата Украины, Госархив Донецкой области, газета "Донецкий вестник", 05.03.1942, стр.1
Государственное Министерство Востока, Госархив Донецкой области, газета "Донецкий вестник", 11.12.1941, стр.2
З Наказу про застосування Німецького права на Німецьких підданих в окупованих східних областях, Держархів Донецької області, газета "Костянтинівські Вісті", 27.06.1942, стор.2
Встановлення орденських відзнак для заслужених осіб на визволених Східних землях. Держархів Донецької області, газета "Відбудова", 12.12.1942, стор.2

Комментариев нет:

Отправить комментарий